Foto: Elin Høyland

Estatia-eier slått konkurs

Men gleden kan bli kortvarig for dem som begjærte konkursen.

Espen BjerkeBente Bjørndal

Publisert: 23.01.2009 - 20:25 Oppdatert: 24.01.2009 - 09:37

Det gamle holdingselskapet i Estatia-konsernet er slått konkurs.

Det var Norske Fjellbygg som hadde begjært Gamle Holding - som selskapet heter nå - konkurs. I dag tok Drammen tingrett begjæringen til etterfølgelse.

For byggeaktivitetene i Estatia-konsernet er det lite dramatikk i konkursen.

- Gamle Holding AS er slått konkurs. Dette er et selskap som er helt tomt, men som tidligere var morselskapet i Estatia-konsernet. I forbindelse med restruktureringen av konsernet i desember, ble alle de operative selskapene tatt ut av dette selskapet, forklarer Estatia-advokat Marius Gisvold hos Wikborg Rein til DN.no.

Norske Fjellbygg, et selskap eiet av Bent Holm og Geir Brumoen, kom ikke til enighet med Estatia etter restrukturingen.

- Vi prøvde etter restruktureringen å bli enige med alle kreditorene, men det oppnådde vi ikke med én eller to av kreditorene. Det ble dermed valgt å slå Gamle Holding as konkurs, sier Estatia-advokaten, som understreker at konkursen ikke har noe med Estatia-konsernet å gjøre.

Forfaller først neste år
Norske Fjellbygg har et krav på 30 millioner i Gamle Holding etter å ha solgt tomten der Estatia-konsernet bygger et Spahotell i Trysil. Kravet har ennå ikke forfalt. Oppgjøret for tomten skulle først finne sted når hotellet står ferdig, eller senest i april 2010.

Holm og Brumoen valgte å begjære det gamle holdingselskapet konkurs for å få en rettslig gjennomgang av restruktureringen sist høst.

- Vi ønsker å få snudd hver stein på jakt etter verdier. Også om det innebærer at alle transaksjoner som inngikk i redningsoperasjonen blir omgjort, sa de to kreditorene til Dagens Næringsliv tidligere denne uken.

Vurderer omstøtelse
Advokat Karen Margrethe Rime i advokatfirmaet Rime er oppnevnt som bobestyrer i konkursen. Selv om hun kommer til å vurdere mulighetene for omstøtelse, er mener hun foreløpig ikke det er det mest sannsynlige utfallet.

- Det er ikke min umiddelbare tanke at det er grunnlag for en omstøtelse av hele restruktureringen som det har vært anført visse steder før konkursen, sier Rime til DN.no. Hun legger til at hun tar forbehold om at hun skal gjennom gå det skriftlige materialet nøye.

Tidligere i dag hadde hun et møte med Gisvold hvor de gjennomgikk avtaler i forbindelse med restruktureringen og hvor Estatia-advokaten også ga en systematisk redegjørelse for utviklingen i selskapet ifjor høst.

Kan være enkeltposter
Holm og Brumoens ønske med konkursen er å få omgjort overføringen som skjedde av verdier og gjeld til det nye selskapet der de ikke har noe krav. Foreløpig ser det ut til at de har lite grunn til å juble.

Rime mener det er viktig å se på helheten når man vurderer restruktureringen som skjedde i desember.

- I en sånn stor restrukturering kan være snakk om at det i forbindelse med vederlaget som er beregnet, kan være enkelt aktivaposter som har vært heftelsesfrie, og hvor jeg muligens vil ha noe å si på beregningen av dem. Men så skal det tenkes på at dette er en helhetlig løsning hvor det er overført aktiva med tilhørende passiva som er overbeheftet, forklarer hun.

Da de operative selskapene ble flyttet ut fra Gamle Holding i forbindelse med restrukturingen, la storaksjonær Ivar Tollefsen 100 millioner kroner på bordet i frisk kapital. I tillegg gikk bankene som har finansiert byggeprosjektene med på å trekke seg tilbake for en lengre periode.

- Sånn som det synes foreløpig kan ikke jeg se annet at man i den nye holdingen ville hatt et problem med å betjene gjelden om ikke banken hadde valgt å stå tilbake i en femårsperiode, sier Rime.

Garantiansvar på 1,5 milliarder
Bobestyreren har ikke hatt tid til å summere gjeldspostene ennå, men hun kan opplyse at det er bankgjeld på 83 millioner og leverandørgjeld på fire millioner i Gamle Holding. I tillegg kommer kravet fra Norsk Fjellbygg på 30 millioner.

Gamle Holding har også et garantiansvar overfor gjelden som de tidligere datterselskapene tok opp. Denne garantien er på 1,5 milliarder kroner, men kan i utgangspunktet først kalles inn hvis datterselskapene ikke betjener den.

Tips en venn

Abonnér på vårt nyhetsbrev

Motta RSS Tips en venn Del saken Skriv ut